|
|
|
... étcsokoládéval összekeverjük.
A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a kemény... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3-5-(6,5) x 1 cm, hengeres, görbülhet, lehet orsószerűen elkeskenyedő vagy gyökerező bázisú, nyálkás, a nyálka a kalap alatt könnyezőnek tűnik; száraz időben a kalap alatt szemcsés, alatta finoman hosszanti szálas; színe fehér
Hús:
fehér, törékeny, lisztes szagú, íz nem jellemző
Termőhely és idő:
lomberdőben, főleg bükkösökben
Spór... |
|
|
|
|
|
|
|
Répás muffin
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 alma
2 evőkanál liszt
30 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport,... |
|
|
|
|
|
|
|
... is volt. A lányok
elkacagták magukat, össze-vissza csókolgatták
Mony először is leült, aztán jobbról-balról a combjára ültette
a lányokat, s felhajtotta a szoknyájukat, de finoman,
illedelmesen, csak annyira, hogy érezze bőrén a csupasz feneküket.
Aztán birizgálni kezdte a puncijukat, az egyiket
jobbal, a másikat ballal, a lányok meg a faszát csikland... |
|
|
|
|
|
|
|
... a szeletek nagyságának megfelelő lapokra nyújtjuk ki a tésztát. Csomagoljuk bele a sonkát a tésztába, fektessük kiolajozott tepsibe, tetejét szurkáljuk meg villával, valamint ujjunkkal finoman húzzunk bele ferdén 2-3 barázdát, majd kenjük meg híg, lisztes vízzel. Félórányi kelesztés után tegyük forró sütőbe. 20 percnyi sülés után a sütő melegét mérsékeljük közepesre, és így süssü... |
|
|
|
|
|
|
|
... A lá-
nyok elkacagták magukat, össze-vissza csókolgatták
Mony először is leült, aztán jobbról-balról a combjára ül-
tette a lányokat, s felhajtotta a szoknyájukat, de finoman,
illedelmesen, csak annyira, hogy érezze bőrén a csupasz fe-
neküket. Aztán birizgálni kezdte a puncijukat, az egyiket
jobbal, a másikat ballal, a lányok meg a faszát csikl... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk, végül a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lángon (180 °C-on) kb. 20 percig, tűpróbáig sütjük. Ezután a tetejét finoman meglisztezzük és a tésztát a lisztes felével lefelé egy deszkára, borítjuk. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd a papírt óvatosan lehúzzuk róla. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A bor... |
|
|
|
|
|
|
|
... szokás. Pár (5-8) perc alatt puhára főzzük, de ügyeljünk arra, hogy ne főjjön szét.
5. A leszűrt galuskák... |
|
|
|
|
|
|
|
... adagokban dolgozzunk bele 30 dg lisztet. Ezután gyújtsuk be a sütőt, állítsuk 1800C-ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat), majd a megmaradt tojásfehérjét verjük kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgassuk a tésztába. Végül a sűrű masszát öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen kenjük szét benne, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb. 25 percig,... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet keverünk, majd a piskótákat 22 cm-es kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett tortaformában külön-külön megsütjük. Az egyik kakaós piskótalapot a tortaformába helyezzük, és finoman meglocsoljuk a rumos öntettel. Rákenjük a krém harmadát, és megszórjuk rumba áztatott mazsolával, meg durvára vágott dióval. Befedjük a sima piskótával, locsolunk, kenünk és szórunk. Er... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz ne forrjon és ne legyen túl forró.) Amikor a hab elkészült, vegyük ki a tálat a vízfürdőből és a lehűlésig folytassuk a habverést. Adjuk hozzá a felvert tejszínt és a porcukrot is. Finoman törjük össze az áfonyát és keverjük a habhoz, majd azt öntsük parfé- vagy tortaformába és fagyasszuk le.
A szederhabhoz legelőbb a tejet forraljuk fel egy vastagaljú lábasban. Verjük f... |
|
|
|
|
|
|
|
... ugyan, de a lassú sütés alatt is kialakul a kívánt íz. Végül üssünk fel 4 tojást, szórjunk rá fél mokkáskanál sót, és jól felverve öntsük a lecsóra. Teljes lángon ide-oda tologatva finoman kevergessük, amíg megszilárdul. A lecsó akkor lesz ízletes, ha a ráöntött tojás nem esik szét apró golyókra a magas víztartalom miatt, hanem szálasan kocsonyásodik, mint a tojásrántotta. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználásig félre tesszük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk. Az első palacsintát a tál aljára helyezzük, megkenjük a már elkészített diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát teszünk, melyre finoman reszelt csokoládét szórunk. Ismét palacsintát helyezünk rá, és a túrótöltelékkel kenjük meg. Ismét palacsintát teszünk rá, és barackízzel kenünk meg. Ebben a sorrendben rétegezzük a p... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kiszaggatjuk, megfelelő távolságra rakjuk egymástól a tepsibe. Néhány perc alatt barnás pirosra sütjük ( kb. 200 oC-on ).
Díszítés:
A fenti adaghoz hozzávalók:
12 dkg nagyon finoman átszitált porcukor, 1 friss tojásfehérje. A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor ,,szálat húz". A megírt sütemé... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle kerek lapokat. Süssük kb. 10 percig. Ne legyen barna! Miután kihűlt kenjük meg a lapok felének a laposabbik oldalát a karamell krémmel, majd borítsunk rájuk egy másikat. Szórjuk me... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük, és valamilyen lekvárral megkenjük.
Krém: 40 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje. A cukrot, a tojásfehérjével kemény habbá verjük, majd finoman belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot. Az így elkészített krémet a tésztára kenjük. A maradék tésztát elsodorjuk és berácsozzuk vele a süteményt. Előmelegített sütőben addig... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját a kétféle cukorral elkeverjük majd hozzáadjuk az áttört túrót, a babapiskóta morzsát valamint a citrom héját. A tojások fehérjét felverjük és finoman hozzákavarjuk a túrós töltelékhez. Ezután összeállítjuk a süteményt.
Kivajazott, lisztezett tepsibe belereszeljük (a reszelő legnagyobb lyukán) az egyik cipót, rárakjuk a tölteléket, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... végül a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lángon (180 °C-on) kb. 20 percig, tűpróbáig sütjük.
Ezután a tetejét finoman meglisztezzük és a tésztát a lisztes felével lefelé egy deszkára, borítjuk. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd a papírt óvatosan lehúzzuk róla. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A bort... |
|
|
|
|
|
|
|
... receptet.
Hozzávalók a majonézhez:
2 db tojássárgája,
1 egész citrom leve,
1 csapott mokkáskanál só,
1 púpos teáskanál kristálycukor,
frissen őrölt bors (csak finoman...),
kb. 2-3 dl olaj vegyesen: napraforgó-, szőlőmag-, és dióolaj,
1 teáskanál mustár.
A kész salátához még:
1 körte,
zellerlevelek,
lilahagyma,
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
DPG Recepttár 271.
Barangolás Nagy-Magyarországon
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 271. 1
B... |
|
|
|
|
|